Monday, February 6, 2012

TUlis dan terus menulis

anda ada blog, tapi masih lagi kosong???

Secara realitinya, kebanyakkan blogger menghadapi masalah untuk mencari idea untuk menulis di blog masing-masing. Mengapa ini berlaku..hal ini disebabkan blogger-blogger tidak melakukannya. Mereka mengatakan tiada idea. Idea tidak akan datang jika kita mengatakan tiada idea. Apabila perkataan atau ayat seperti itu dikeluarkan dalam kepala, secara automatiknya akan menyebabkan otak akan berhenti memberi idea.anda harus mengubah kepada soalan.Contohnya:



1 - apa yang boleh aku tulis hari ni??
2 - info apa yang aku nak tulis kat blog aku?
3 - apa yang menariknya hari ini untuk aku tulis??

Secara automatiknya otak kita akan terus berfikir dan berfikir sehingga munculnya idea yang bernas. Itulah salah satu kelebihan otak kita. Bila kita banyak berfikir otak akan menjadi lebih cergas. seterusnya pelbagai idea baru akan muncul,walaupun ketika anda sedang makan.

latihan dalam penulisan perlu dilakukan setiap hari, agar penulisan kita menjadi ikutan pengunjung-pengunjung blog. tidak salah kalau tidak menarik pada permulaan, sebab cikgu tak marah pun. kan...tidak kira la secantik mana pun blog anda,tapi tiada artikel tak de maknanya...

4 comments:

  1. hahaha... ya..saya pun ada msalah yg sama... tp kalau ku tulis tentang warisan saka... rasa2 ada org ikut tak..kikikii

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada orang ikut punya,..janji kita mulakan.nnt kalau ada yg ikut,mesti doran komen...

      Delete
  2. kalau masih tak dapat tulis, take a break dan keluar berjalan-jalan. Mungkin dapat inspirasi untuk bertulis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..udara segar dan situasi berbeza dapat membantu anda utk menulis blog

      Delete

Click Ad3