Ekonomi Berubah, Belanjawan turut Berubah

, , No Comments
Bila dah mula bekerja ni..mesti terfikir hutang-hutang yang kita tanggung. Macam cukup atau tak. Dengan harga barang pun semakin meningkat, tambah-tambah pening kita tengok harga...Ook tu satu hal la. Tapi jarang kita mencari alternatif lain untuk buat pendapatan sampingan . Yang ada hanyalah seribu satu alasan.Banyak mana pun alasan anda,semua tu tak menghasilkan pendapatan.Tapi menyempitkan keadaan.

jangan fikir bab bisnes cepat kaya ok!!!!

berniagalah apa pun,janji hasil yang halal. Belajar berniaga memang banyak cabaran. Kalau senang mesti dah ramai yang mula berniaga yer tak..baru satu cabaran jer dah give up..apa boleh buat.memang kita layak makan gaji jer lah..

Bila dah kerja mesti korang nak beli macam-macam kn..Nak beli kereta, nak beli Ipad lah, motor dan rumah. mana yang lebih penting? Rumah atau kereta...kalau aku rumah lagi penting dari kereta. Sebab rumah makin lama naik harga. makin lama di tunggu makin xmampu kita nak beli. Jadi fikirkan dulu cara untuk membeli rumah.

Berhutang???
Kurangkan guna kad kredit..Menangis korag nak bayar hutang kad kredit..dari RM 1000 terus bertambah jadi RM3000..Ni ahlong punya stail.Cuma beza dia soft jer..takde ganas macam ahlong betul..Lagi-lagi yang jenis banyak ciput jer hutang kad kredit,cuma cover bunga jer..lagi lambatlah nak setel.

Bila hutang kita dapat kurangkan,hati menjadi lebih tenang. jalan nak simpan harta tu dah boleh nampak dengan jelas dah.sooooo kurangkanlah berhutang. makin banyak hutang , makin pening korang nak bayar..

0 comments:

Post a Comment