Bisnes aiskrim semakin popular di Malaysia. Tak kira siapa, dari orang biasa hingga kerabat di raja memang suka makan aiskrim. Bezanya, rasa aiskrim. Ada yang sangat sedap, sangat manis dan sangat lembut ketika di mulut.

Baru-baru ini Majalah Tiga membincangkan isu membuat aiskrim. Dari aiskrim komersial hinggalah aiskrim Malaysia. Semuanya memang orang cari untuk merasainya.
Jom kita kupas isu ini !

Perasan tak, orang Kemboja datang Malaysia apa yg diorang jual? 
Orang pakistan, keliling kampung dan taman apa yang diorang jual? 
Orang bangla naik motor pusing2 pekan apa yang diorang jual?
Ya, diorang jual aiskrim. Knp dlm banyak2 produk, mereka memilih untuk jual aiskrim?

Kerana aiskrim memiliki ciri2 produk perniagaan yang :

  • ‪Sesuai‬ untuk org yang tak pernah berniaga.
  • Malu nak berniaga.
  • Mudah sangat
  • Tak perlu skill dan pengalaman
  • Bisnes boleh buat part time tapi lumayan

Aiskrim juga adalah produk yang:

  1. Sangat menguntungkan
  2. Mudah nak buat
  3. Barang mentah boleh dibeli hanya di kedai runcit
  4. Margin superb

Bayangkan, orang Bangla cakap bahasa Melayu.pun tak lancar niaga aiskrim 2 tahun dah.boleh buka kilang aiskrim sendiri. Orang kemboja niaga aiskrim je boleh buat rumah banglo. Orang pakistan, dulu jual aiskrim naik basikal sekarang dah ada pajero.

Nak tahu rahsia  macam mana diorang buat duit dengan bisnes aiskrim je? 
Klik terus banner di bawah ni BisnesAiskrim.com





Kali ini kita membincangkan masalah seantero peniaga - peniaga di facebook. Masalah PM atau "Personal Mesej" selalunya terjadi kepada page - page facebook. Satu masalah timbul, apabila Mark Zukernberg  tidak lagi membenarkan admin fanpage untuk memulakan chat secara personal mesej.

Admin fanpage terpaksa balas komen dibahagian status. Hanya untuk menyatakan jawapan yang sama setiap kali mereka PM. Kadang- kadang macam tertinggal je komen tu. Pelanggan marah-marah sebab kita tidak respon untuk menjawab pertanyaan mereka.

Ini menyebabkan anda kehilangan pelanggan yang berpotensi untuk membeli produk. Saya ada software yang membantu memudahkan anda membalas komen di fanpage. Software ini membantu menyelesaikan masalah peniaga-peniaga online yang menggunakan fan page.

JIka anda amat memerlukan software ini. Apa kata anda baca  info dahulu
Ramai yang masih belum tahu bagaimana nak mengaktifkan whatsapp Web. Di sini saya cuba berikan 3 langkah mudah untuk memulakan whatsapp web.

Sebelum itu, pastikan anda telah update applikasi whatsapp yang terkini. Aplikasi whatapp terbaru membolehkan anda menggunakan whatsapp web.

Langkah pertama :

Buka google chrome untuk menggunakan aplikasi ini. Kemudian buka whatsapp anda. Pilih menu untuk buka senarai menu yang ada. Anda akan jumpa Whatsapp WEB di bahagian menu.



Langkah kedua:

Taip laman web ini untuk buka whatsapp web : web.whatsapp.com . Kemudian anda perlu scan QR kod yang diberikan di laman web tersebut.



Langkah ketiga :

Jika anda sudah berjaya scan QR kod, automatik akan dibawa ke laman web. Seperti gambar di bawah. Kini anda boleh buat kerja di komputer sambil whatsapp tanpa mengadap telefon pintar.



Selamat mencuba.

Anda ingin baca yang lain. Klik sahaja link di bawah .


  1. Teknik melajukan komputer anda ( khas pengguna Window Microsoft)
  2. Rahsia menjaga kereta Tanpa pengetahun Pomen
  3. Cara lulus temuduga N17 (pembantu tadbir peekeranian)